Které ovoce je pojmenováno podle své barvy?
Které ovoce je pojmenováno podle své barvy?

Video: Které ovoce je pojmenováno podle své barvy?

Video: Které ovoce je pojmenováno podle své barvy?
Video: 6. března jednou za rok vyslovte tato slova z černé závisti. Neděle odpuštění, lidová znamení 2024, Březen
Anonim

oranžový (n.)

Původní odpověď: Proč je oranžový jediný druh ovoce pojmenovaný podle své barvy?

Co se v tomto ohledu jmenovalo první oranžové ovoce nebo barva?

Citrus byl rozhodně pojmenován jako první. Nejstarší zaznamenané použití ovoce pomeranče v angličtině je z roku 1300 a k nám se dostalo ze staré francouzštiny. oranžová , upravený z arabského nāranj, z perského nārang, ze sanskrtu nāranga („pomerančový strom“).

Navíc, které ovoce je oranžové? oranžový zelenina obsahuje beta-karoten, formu vitamínu A. Je skvělý pro zrak a likviduje volné radikály. Beta-karoten dává zelenině to své oranžová barva . Některé z nejzdravějších oranžově zbarvené ovoce a zelenina jsou sladké brambory, tykev, dýně, mrkev, mango, pomeranče a papája.

Jak se tímto způsobem původně říkalo pomerančům?

Předtím anglicky mluvící svět označoval oranžovou barvu jako geoluhread, což doslova znamená „žluto-červená“. Samotné slovo oranžová byl zaveden do angličtiny prostřednictvím španělského slova „naranja“, které pochází ze sanskrtského slova nāra?ga, což doslova znamená „pomerančový strom“.

Kdo pojmenoval barvy?

To se přeměnilo na arabské a perské naranj a v době staré francouzštiny na pomme d'orenge. Původně byl zaznamenán v angličtině jako název barva v roce 1512. Předtím anglicky mluvící svět označoval pomeranč barva jako geoluhread, což doslova znamená „žluto-červená“.

Doporučuje: